Radoš Skrt - Facebook oglaševanje

Avtor: mag. Radoš Skrt, Nasvet.com, 24.05.2023

Podjetja, ki imajo precej omejene budgete za spletno oglaševanje, imajo veliko dilemo glede tega kam vložiti tistih nekaj sto evrov, ki jih nameravajo investirati v promocijo svojih izdelkov/storitev na spletu.

Odgovor je načeloma precej preprost, če poznamo nekaj osnovnih marketinških pojmov in razliko med posameznimi internetnimi kanali. Najprej je potrebno ločiti med »push« in »pull« oglaševanjem. Na kratko – s »push« oglaševanjem se vsiljujemo uporabnikom z oglasi, pri »pull« oglaševanju pa nas uporabniki sami najdejo. Tipičen primer »pull« oglaševanje so oglasi na Googlu. Tam namreč zakupimo ključne besede in v kolikor uporabnik vpiše eno izmed zakupljenih besed v iskalno polje, se pojavi naš oglas. Z oglasi se torej ne vsiljujemo, uporabnik nas sam najde, kar pomeni tudi to, da se že nahaja v eni izmed faz nakupnega procesa. Posledično obstaja veliko večja verjetnost, da bo po kliku na takšen oglas prišlo do konverzije kot pri oglasih, ki so vsiljeni.

Najbolj učinkovit predstavnik »push« oglaševanja, ko govorimo o B2C segmentu, je Facebook, saj poleg velikega dosega (več kot milijon uporabnikov v Sloveniji) omogoča tudi zelo natančno targetiranje. V kolikor se podjetje ukvarja z B2B segmentom pa je ena izmed najboljših opcij za »push« oglaševanje LinkedIn, ki omogoča zelo natančno targetiranje po panogah, velikosti podjetij, delovnih pozicijah, itd. Pri LinkedIn oglaševanju pa je vsekakor potrebno omeniti to, da so potrebni precej večji vložki v oglaševanje, saj so cene na klik nekajkrat višje kot pri Facebook oglaševanju. To posledično tudi pomeni, da je prek LinkedIna praktično nemogoče profitabilno prodajati izdelke/storitve, ki imajo nizko prodajno ceno. Primer: v kolikor je cena na klik prek LinkedIna 3 €, bi bil strošek na konverzijo ob 5% konverziji (vsak 20. obiskovalec opravi nakup) na spletni strani 60 €, na Facebooku pa ob ceni 0,3 € na klik ob isti konverziji samo 6 €.

Drugače povedano – v kolikor so vaši izdelki/storitve že poznani in jih uporabniki sami iščejo, potem se v primeru omejenega budgeta fokusirajte na oglaševanje na Googlu. V kolikor se s svojimi izdelki šele prebijate na trg in morate trg najprej sploh seznaniti, informirati, izobraziti, potem bo v kolikor gre za B2C proizvode/storitve verjetno najboljša izbira Facebook.

Oglaševanje na Facebooku prek sistema za upravljanje oglasov Facebook Ads Manager (https://www.facebook.com/ads/manager/) je običajno najboljša izbira tudi takrat, ko moramo v kratkem času izvesti neko prodajno akcijo in ne moremo v pasivni vlogi čakati, da nas najdejo uporabniki prek Googla, ampak moramo v najkrajšem možnem času obvestiti čim več potencialnih strank, da imamo neko prodajno akcijo, npr. vikend brezplačne dostave, 1-tedensko akcijo z 20% popustom, darilo ob nakupu ob svetovnem dnevu zdravja ali kaj podobnega.

Kljub temu, da se prek Facebooka dobesedno vsiljujemo z oglasi določenemu segmentu uporabnikov, lahko preko njega dosegamo odlične rezultate, če dovolj dobro opredelimo našo ciljno populacijo (kdo so, kaj delajo, kje se nahajajo, koliko so stari, kakšne interese imajo ipd.). V kolikor pa se prek Facebooka poslužujemo še ponovnega trženja (oglase prikazujemo npr. tistim, ki so bili v nekem časovnem obdobju na naši spletni strani ali pa npr. tistim, ki so v zadnjih 10 dneh prišli do košarice na spletni strani, a niso opravili nakupa) pa so lahko prodajni rezultati še bistveno boljši.

Več o tem kako do odličnih prodajnih rezultatov prek Facebooka in zakaj priporočene nastavitve oglaševalskih akcij s strani Facebooka niso vedno najboljša izbira pa boste lahko izvedeli na predavanju 19 .novembra 2020 v sklopu NETFORK Akademije.

<- Nazaj na seznam

Sorodne vsebine

Uroš Okorn

Uroš Okorn o vsebinskem marketingu kot učinkoviti prodajni metodi

Avtor: Uroš Okorn, Dominatus Datum: 24.05.23

Preko koncepta AIDA do konkretnih napotkov za učinkovit vsebinski marketing.

Aljoša Domijan

Aljoša Domijan - Prodaja dražjih izdelkov zahteva več pozornosti – tudi na spletu

Avtor: Aljoša Domijan, enaA.com Datum: 24.05.23

Kupci, ki kupujejo dražje izdelke nakupu posvetijo več časa in pozornosti, hitri nakupi pa so namenjeni cenejšim izdelkom.

Polona kisovec.jpg

Polona Kisovec - Pišite vsebino za samo 30 % vaših bralcev

Avtor: Polona Kisovec, 121 marketing Datum: 24.05.23

Preden začnete s pisanjem besedila, si jasno odgovorite, za koga konkretno so vsebine namenjene in kaj konkretno mu lahko ponudite.