Aljoša Domijan - Prodaja dražjih izdelkov zahteva več pozornosti – tudi na spletu

Avtor: Aljoša Domijan, enaA.com, 24.05.2023

Zdi se, da živimo hitro, hitreje kot katerakoli generacija pred nami ter da splet in pametni telefoni v naša življenja prinašajo le še višje hitrosti. No, ko kupujemo na spletu, smo vse prej kot hitri. Predvsem smo preudarni in precej počasnejši, daleč od tega, da bi kupovali zgolj z nekaj hitrimi kliki. Na www.enaA.com smo naleteli celo na kupca, ki je nakup opravil celih 16 mesecev potem, ko je izdelek naložil v košarico. Kako torej kupujemo?

Nekaj manj kot tretjina kupcev nakup opravi tako, da si ogleda le stran izdelka, ki ga želijo kupiti. Približno 60%  je takih, ki si pred nakupom ogledajo tri strani. Število kupcev, ki si pred nakupom ogleda več kot štiri strani hitro pada. Zanimivo pa je, da prav ti v vrednosti nakupov predstavljajo več kot polovico. Kupci, ki kupujejo dražje izdelke, torej nakupu posvetijo več časa in pozornosti, hitri nakupi pa so namenjeni cenejšim izdelkom.

 

  1. 1 - Število ogledov strani pred nakupom (vir enaA.com)

Zanimiv je tudi podatek, koliko časa mine od obiska spletne trgovine do izbire izdelka, ki se zaključi z nalaganjem izdelka v košarico. 43,06% kupcev to res naredi še isti dan, vendar jih kar 37,17% za to potrebuje celih 12 do 30 dni. Tudi tu je primerjava razmerij po vrednosti nakupov obratna. Vrednost hitrih nakupov predstavlja 36,2%, vrednost nakupov po 12 do 30 dneh pa 44,11%. Pred nakupom dražjih izdelkov si torej ne le ogledamo več strani temveč si vzamemo tudi več časa za to, da preverimo ponudbo v drugih spletnih trgovinah in najverjetneje tudi v klasičnih trgovinah. Vsekakor velja, da za nadpovprečno visoke nakupe (na enaA.com ti znašajo 160 evrov) kupci potrebujejo več kot 4 dni.

  1. 2 Časovni zamik med prvim obiskom in nalaganjem izdelka v košarico

Preudarnosti ni videti konca. Res je, da potem, ko izdelek naloži v košarico, 72,07% kupcev opravi nakup takoj ali še isti dan. Vendar pa ni mogoče spregledati, da kar 7,42% kupcev za zaključek nakupa potem potrebuje še 28 dni in več. Med njimi je seveda tudi naš rekorder s 16 meseci.

Če želite prodati hitreje, oziroma, če sploh želite prodati, predlagam, da poskrbite za čimboljše opise. Vanje vključite vse, kar kupce zanima. Tako bo njihova potreba po iskanju dodatnih informacij drugje manjša, s tem pa bo manjša tudi verjetnost, da bodo izdelek, ki ga ponujate, kupili drugje. Nič ni namreč lažjega, kot kupcu, ki se je že skoraj odločil za nakup v vaši spletni trgovini, v osebnem pogovoru ponuditi popust.

Vsekakor spletnih kupcev ne obravnavajte »na hitro«.

<- Nazaj na seznam

Sorodne vsebine

Uroš Okorn

Uroš Okorn o vsebinskem marketingu kot učinkoviti prodajni metodi

Avtor: Uroš Okorn, Dominatus Datum: 24.05.23

Preko koncepta AIDA do konkretnih napotkov za učinkovit vsebinski marketing.

Polona kisovec.jpg

Polona Kisovec - Pišite vsebino za samo 30 % vaših bralcev

Avtor: Polona Kisovec, 121 marketing Datum: 24.05.23

Preden začnete s pisanjem besedila, si jasno odgovorite, za koga konkretno so vsebine namenjene in kaj konkretno mu lahko ponudite.

Radoš Skrt.jpg

Radoš Skrt - Facebook oglaševanje

Avtor: mag. Radoš Skrt, Nasvet.com Datum: 24.05.23

Najbolj učinkovit predstavnik push oglaševanja, ko govorimo o B2C segmentu, je Facebook, saj poleg velikega dosega omogoča tudi zelo natančno targetiranje.