Tomaž Tomšič, strateški svetovalec in vodja iPROM Labs

Avtor: NETFORK Akademija, 24.05.2023

Tomaž Tomšič je strateški svetovalec in vodja iPROM Labs, odgovoren za visokotehnološko raziskovalno-razvojno enoto iPROM Labs, v katerem že več kot desetletje razvija in raziskuje nove tehnologije za oglaševanje in komuniciranje v digitalnih medijih. Na NETFORK Akademiji bo predaval v sklopu Modula 3 – Potrošniki, podatki in pravni okviri poslovanja, pri čemer bo njegovo del usmerjen najbolj v t.i. »Big data« v praksi. Več o predavatelju lahko izveste tukaj, v nadaljevanju pa objavljamo svež intervju s številnimi koristnimi informacijami .

Lahko s svojimi besedami in glede na uporabnost definirate pojem big data?

Glede na to, da se podatki zbirajo povsod, zlasti pa pri digitalnem nastopu in digitalnem poslovanju podjetja, je »big data« segment, ki vedno bolj prihaja do izraza. Seveda pa samo »big data« ne pomeni game-changerja znotraj poslovanja podjetja, v kolikor teh podatkov pravilno ne obdelamo in spremenimo v »smart data«. Brez pametne podatkovne strategije oz. znanja iz uporabe in interpretacije teh podatkov lahko pride tudi do negativnega učinka poslovanja, ki temelji na podatkih.

Osebno svetujem, da podjetja zbirajo in ohranjajo čim več podatkov, o njihovi uporabi pa naredijo načrt in ga dosledno izvajajo. Tudi če podjetje (še) nima načrta za uporabo podatkov pri svojem poslovanju, ali še ni zrelo za uporabo le teh, predlagam, da podatke vseeno hrani, saj je strošek zanemarljiv v primerjavi kaj lahko dolgoročna pametna analiza teh podatkov prinese. Pri nas v oglaševanju pa je uporaba »big data« pri vsaki spletni kampanji stalnica tako pri nas kot v tujini.

Za katera / kakšna podjetja je možna učinkovita uporaba tovrstnih podatkov za poslovanja?

Po mojem mnenju je učinkovita uporaba podatkov možna v večini podjetij. Dejansko lahko z analizo podatkov vedno izboljšamo, optimiziramo oz. prilagodimo poslovanje. V iPROM-u delamo s podjetji iz različnih branž in v vsakem se najdejo segmenti, kjer se podatke učinkovito uporabi. En boljših primerov je seveda spletno oglaševanje (od pristajalnih strani, prek banner kampanj, družbenih omrežij, iskalnega marketinga, pa do CRM sistemov in internih podatkov o prodaji). Učinkovito zbirati in razumeti podatke je v modernem svetu ključno za odločanje in konkurenčnost podjetja.

Lahko navedete ključne zakonitosti pri uporabi tovrstnih podatkov, ki jih morajo vsaj okvirno poznati tudi Menedžerji za digitalno poslovanje?

  • Analiziraj, implementiraj, testiraj, ponovi (ročno in avtomatično).
  • Sami »big data« so velikokrat neuporabni, v kolikor niso pretvorjeni v »smart data«.
  • Napačna interpretacija podatkov pripelje do velikih težav v poslovanju podjetja.
  • Neuporaba podatkov vodi do nekonkurenčnosti našega podjetja.

Ste eden od predavateljev NETFORK Akademije... Kakšne so vaše dosedanje izkušnje z udeleženci?

Že dolgo je, odkar sem se udeležil akademije (predaval), ampak kot se spomnim, sem s »študenti« med predavanjem imel OK odnos. Res pa je, da ker sem bolj tehničen človek, se z udeleženci po predavanju nisem uspel kaj dosti pogovarjati (takrat sem predaval o adservingu, kar je bila udeležencem mogoče malo preveč geek tema za poglobljene debate.)

 

Zakaj se je NETFORK Akademije vredno udeležiti in komu jo še posebej priporočate? So potrebna kakšna predznanja?

Če pogledam nabor predvateljev, tem, mentorjev in kot poznam način izobraževanja na Netforku, je to res odličen miks znanja, ki je v slovenskem prostoru edinstven. Priporočal bi vsem poslovnežem, ki želijo pri digitalnem poslovanju izstopati in investirati v znanje, brez katerega ni sodobnega poslovanja. Ko spoznaš zakonitosti digitalnega poslovanja ugotoviš, da je zadaj cel svet novih poslovnih praks in priložnosti.

Kar se tiče predznanj, pa je po mojem mnenju glavno zanimanje za temo oziroma veselje do tematike. Da pa je znanje dobro, zabavno in pravilno predano, pa je naloga nas, predavateljev.

<- Nazaj na seznam